המציאות בה אנו חיים בישראל 2013 היא מציאות לא פשוטה והמונח "צדק חברתי" נראה חלום רחוק. לממשלה אין מספיק כסף, הנוער מיואש ודיווחים על אלימות הם דבר שבשגרה. עם זאת לא צריך לשבת בחיבוק ידיים, אנו האזרחים חייבים לחשוב על פתרונות מעשיים.
והרי לנו פתרון מעשי והוא השימוש בספורט ככלי עזר לקהילה ולפרטיה.
הספורט מאפשר לעוסקים בו לשחרר אנרגיות ולפרוק מתחים ותוקפנות בתוך מסגרת של ציות לחוקים ומשמעת עצמית. מחקרים רבים בנושא מצאו כי כשאנו מתוסכלים אנו נוטים להרגיש טוב יותר אחרי פעילות גופנית. בנוסף לכך הספורט מחזק את הביטחון העצמי ואת הדימוי העצמי של העוסקים בו.
מאז ומתמיד הספורט מהווה גורם מאחד בין אנשים, בין תרבויות. לספורט יש שפה משלו, שפה אוניברסלית והוא אחד מערכי היסוד המשותפים כמעט לכל אדם בכל מדינה. כמו הדמוקרטיה, גם הספורט נשען על ערכים של חופש, שוויון, אחראיות אישית וכבוד לזולת. במשחקים הספורטיביים אין חשיבות למוצא, למגדר או למעמד הסוציו אקונומי. כולם יכולים להשתתף וליהנות.
תחרויות הספורט מהוות שפה משותפת עם המתחרים בקרב המשתתפים וגם בקרב הצופים, החוויה הקולקטיבית של מתח, התרגשות ושמחת הניצחון מגבירים את הסולידריות של הקהילה כולה. הספורט מאפשר לאנשים להיות יחד כחלק מפעילות ולהירתם למען מטרה משותפת.
נמרוד זק ביחד עם חבריו האוהדים הקים את חוג האוהדים של קבוצת הכדורגל הפועל ראשון לציון "אורנגייזרס" מתוך ההבנה הזו, ותוך כוונה לעשות פעילות קהילתית באמצעות הקבוצה.
"התייחס לאחרים כפי שהיית רוצה שיתייחסו אליך" זאת הייתה תשובתו של זק, לשאלה מה מניע אותו לפעול כה רבות למען הקהילה.
פרויקט הפעילות הקהילתית נקרא "הלב הכתום" ואכן מדובר בלב פועם שעושה רבות למען הקהילה והחל מהשנה ייצא לפעילויות התנדבותיות בעמותות השונות בעיר,
בשנים האחרונות הפרויקט דואג להסעות לנערים שאין באפשרותם להגיע למשחקי הקבוצה בכדורגל ואף מממן לנערים מעוטי יכולת את הכרטיסים למשחקי הקבוצה , המשחקים הללו תורמים לעיצוב הזהות האישית של הנערים ומנתבים את האנרגיות שלהם למקום חיובי ומועיל. תוך כך הם נכונים לעזור לקהילה ומבינים שברגע שאתה עושה משהו חיובי למען הקהילה, הקהילה תחזיר לך ובגדול.
בנוסף לכך, דוגמא נוספת לפעילות באה לידי ביטוי כאשר פגשה הפועל ראשון לציון , לפני כשנתיים בחודש הרמדאן קבוצה מהמגזר הערבי , טרם המשחק איחלו האוהדים בהצלחה וחג שמח לאוהדי הקבוצה היריבה בני סכנין והוזמנו בתגובה לקפה ובקלאווה .דוגמה זו ממחישה את העובדה שהספורט מאחד בין תרבויות ומטשטש הבדלים בין אנשים.
המימון לפעילות מגיע מתורמים ומירידי מכירות יזומים ביציע לגיוס כספים ובעיקר כוח אדם המורכב מאוהדים. ראש החוג צפוי להמשיך ולרתום חברי מועצה ולהרים פרויקט קהילתי גדול. כדי להמשיך ולקיים את הפעילות הברוכה הזו צריך קהל תומך וחדור מוטיבציה שמבין שכדי לשנות מצב קיים צריך "לדבר מעט ולעשות הרבה" (מסכת אבות, פרק א' משנה ט"ו).
מצ"ב הסרטון מאירוע סיום השנה לעונת 2012/2013 שהרים חוג האוהדים האורנגייזרס .
*הכותבת הינה סטודנטית לעבודה סוציאלית שנה א' באוניברסיטת בר אילן.