על מעט מאוד פרשני ספורט אפשר לומר שהם חפים מאינטרסים , יתר על כן לצד הידע המקצועי, מעטים הם אלה אשר יודעים לפרש מהלכי משחק בדיוק כמו שכול אוהד כדורגל היה רוצה לשמוע , מדויק , ברור והגיוני .
אשרת עיני , פרשנית שירים ושערים רשת ב , לשעבר קפטן נבחרת ישראל בכדורגל נשים ואלופה טרייה עם קבוצתה מרמת השרון היא אחת שכדאי לשמוע את דעותיה הנחרצות, המרתקות שעושות לנו אוהדי הכדורגל רצון להכיר מעט יותר את הענף שאנחנו כל כך אוהבים .
לקראת פתיחת העונה הקרובה בליגה הלאומית שוחחנו עם אושרת לשיחת עומק על הכדורגל הישראלי של שנת 2016/2017 .
ישנה תחושה בקרב חובבי הספורט שהכדורגל שלנו מחולק לשני חלקים , החלק שמעניין ומסקרן בעיקר אוהדי 6-7 קבוצות ספורט בארץ והחלק השני , החלק שמעניין ומסקרן בעיקר משפחות שחקנים ומקורבים , איפה טעינו ? בחינוך לספורט ? בחתירה למצוינות או שמה באמת אין תרבות ספורט בישראל..
הכל מתחיל ונגמר בתרבות, ובמקרה שלנו תרבות ספורט. בכל מקום בעולם אתה רואה את תושבי העיר/עיירה/איזור מגיעים למשחקים של הקבוצה המקומית, בכמה ענפי ספורט, ותומכים בה. כמובן שתמיד הקבוצות הגדולות והמעוטרות יזכו ליותר תשומת לב וברוב המקרים גם לבסיס אוהדים גדול יותר אבל גם הקבוצות ה"קטנות" או אלו שמגיעות מערים לא גדולות זוכות לתמיכה רחבה ולקהל שמגיע למגרשים. פועל יוצא מכך זה שגם הקבוצות הלא גדולות זוכות לסיקור תקשורתי נרחב. אני דווקא רואה בזה שקבוצות "משפחתיות" משהו מאוד חיובי -בעיניי המטרה היא ליצור קהילות ספורט ולא ארגוני אוהדים (שאין לי שום דבר נגדם אגב) או קהל של כדורגל במקרה שלנו.. ברגע שתהיה קהילת כדורגל- אז גם העניין גם הסיקור וגם תחושת השייכות תעלה.
אבל להגיע לרמה של הכדורגל הבריטי שבו כל שכונה /פרבר מושך אחריו צופים יהיה קשה להגיע , אצלנו בארץ נושא הקהילה מעט בעייתי , כי קהילה בדר"כ הולכת אחרי רעיון/אידאל מסוים . האם המודלים של עמותת האוהדים כבעלי קבוצות סטייל קטמון/נורדיה / אשדוד הוא הנכון , או שמה צריך בכל זאת בעל בית יציב עם כיסים עמוקים ?
לדעתי צריך שילוב ואיזון. אני מעריצה גדולה למשל של כמעט כל מה שקורה בקטמון. אבל ברור שלא כל הקבוצות יכולות להתנהל ככה.
קטמון למשל, עם כל בסיס האוהדים הגדול והנאמן שלה, תתקשה להעמיד תקציב טוב לליגת העל תקציב כזה שיוכל להתמודד על אליפות. אצל קטמון או קבוצות אוהדים שמעורבים ישירות בניהול ובקבלת ההחלטות – פעולה כמו שהייתה עם חואן פבלו בשנה שעברה במכבי לא תבוא בחשבון למרות שבדיעבד, ובניתוח קר, זה מהלך טוב לקבוצה, וגם כזה שיוכל להכניס לה כסף בעתיד. אז צריך גם בעלים עם כיס עמוק, גם קבוצות אוהדים ובעיקר- חצי חצי. מודל בעלות כמו בגרמניה עם ה50+1.
ועדיין מעבר לתפיסה האוטופית , בכדורגל שלנו כמעט שנתיים אחרי שקמה המנהלת , כמות הצופים גדלה אצל הקבוצות הגדולות בעיקר סביב ההייפ של האצטדיונים ( סמי עופר , טרנר ) אבל אצל הקבוצות הקטנות , הצופים מצביעים ברגליים , איפה טועות הקבוצות/המנהלת/ההתאחדות , מדוע קבוצות קטנות בהגדרה שהיו מביאות 4000-5000 צופים בעבר מסתפק במקרה הטוב ב1000-1500 בימים טובים ?
אני חושבת שזה לא פייר להפיל את האחריות על המנהלת או ההתאחדות. כמו שאמרתי מקודם שצריך ליצור קהילת כדורגל אז גם בעניין הזה האחריות היא של כולם:
החל ברמה ממשלתית והחקיקה ; לדוגמא ,לא להתייחס לאוהדי כדורגל כפושעים ומצד שני לא להקל בעונשים של הפושעים רק כי הפשעים נעשו במגרש הכדורגל או במסווה של אהדת קבוצה. הרי אם נחקור את זה לעומק האלימות היום לא נמצאת ביציעים.
האחריות משם עוברת גם לרגולטור שזו ההתאחדות/המנהלת- שצריכים לייצר מוצר יותר טוב כדי שילדים וילדות ירצו לבוא לראות כדורגל וההורים ירגישו בטוחים להביא אותם ומעבר לכך- ירצו לקחת אותם לשם כבילוי משפחתי. וזה אומר למנות קצין אוהדים שיהיה אמון על הקשר בין הקהל והצרכים שלו לבין המועדון, להכריח קבוצות להקצות יציע למשפחות וכו,…
ומשם אנחנו מגיעים לחלק של התקשורת- לא צריך להקצין כל דבר ולנפח כל תקרית לרמת "פיגוע ספורטיבי". קצת פרופורציות. במקום זה תנסו לחשוף את הדברים הטובים, תספרו את הסיפורים הטובים-ולא חסר כאלה. תיצרו מודלים לחיקוי שהילדים הילדות וההורים ירצו להיות כמוהם
והחלק האחרון שייך לאותם אוהבי כדורגל- שמשום מה בשנים האחרונות מגיעים למגרשים יותר ויותר כדי לפרוק כעסים ועסוקים יותר בלקלל את היריבה ולצעוק לשחקנים שהם פח (וזה גם חלק מהעניין-שפת הביוב שהשתרשה לספורט) מאשר לעודד את הקבוצה שלהם. שלא תבין לא נכון אני בעד הקנטות ושירי קונטרה אבל נדמה שזה העיקר היום ולא עידוד.
ובפן המקצועי, את רואה שיש שינוי בתפיסה של הכדורגלן הישראלי כלפי חוץ ? , הרי בזמנו בעולם נחשבנו לטכניים מאוד ופחות פיזים והיום אנחנו רואים יותר ויותר שחקנים הולכים לשחק בליגות שבדר"כ רק אם היית בנתונים מסוימים יכלת להיבחן/להצטרף לשם.
גם התפישה שהיינו "מאוד " טכניים לדעתי הייתה שגויה אבל כן הכדורגלן הישראלי משקיע היום יותר בפיתוח הפן הגופני .
הבעיה היא שלא רק הוא מתקדם. אנחנו רואים שחקנים ברמות 2-5 באירופה משתדרגים בכל כך הרבה אופנים-גופני, קוגניטיבי וכו' שהפער עדיין נשאר שלא נדבר על שחקנים בדרג 1 שמוקפים בכלכך הרבה מומחים- כל שחקן מחזיק צוות שלם שדואג לכך שהוא יאכל כמו שצריך, יתאמן כמו שצריך, ינוח כמו שצריך ואפילו יבלה כמו שצריך וזה מעבר למעטפת המדהימה שהמועדונים מספקים.
איך נוצר מצב שדווקא הקבוצות הקטנות מצליחות לייצר כדורגלנים מצוינים שנחטפים במהרה בליגת העל ומאידך הקבוצות הבכירות שמשקיעות מיליוני שקלים בפיתוח מחלקות נוער נכשלות פעם אחר פעם לממש את הפוטנציאל שיש להם?
המצב העצוב הוא שמחלקות הנוער היום מצהירות שהמטרה היא לספק כדורגלנים לקבוצה הבוגרת ובפועל- השחקנים הם ילדי קופה (שיהיו כמה שיותר בקבוצה, רק שישלמו דמי חבר) ומאמנים אותם להיות שחקני קבוצה בוגרת במקום *ללמד* אותם כדורגל. כמובן שלא מדובר בכל מחלקות הנוער כן? אבל רואים הרבה שחקנים שיצאו ממחלקות נוער כשחסרים להם הרבה הרבה אלמנטים שהיו אמורים ללמד אותם בשנים שלהם במחלקת הנוער.
הליגה הלאומית השנה הולכת להיות דרמטית ומותחת מתמיד כאשר יש 5-6 קבוצות שיכולות להתמודד על העלייה , מה עושה את ההבדל בן קבוצה טובה לקבוצה שיכולה לעשות קפיצת מדרגה ולתפוס את אחד משני המקומות הראשונים ? מקצוענות ? פסיכולוגיה או שמה קהל ושקט תעשייתי ?
אני חושבת שכל שנה יש עונה דרמטית בלאומית כאשר בשנים האחרונות גם הרמה עלתה. אני חושבת שמה שעושה את ההבדלים זה באמת שקט מסביב לקבוצה – הרי הטבלה כלכך צפופה בשניים-שלושה ניצחונות קבוצה יכולה לטפס 4-5 מקמות בטבלה.
.זרים- שמשדרגים את הקבוצה.
כוונה ורצון לעלות מצד ההנהלה-זה משהו שאמור להיות מובן מאליו אבל הרבה פעמים אנחנו רואים הנהלות שמעדיפים שלא לעלות ליגה מטעמי חוסר תקציב ותמיכה עירונית או דברים כאלה. ברגע שההנהלה מכוונת למעלה ככה גם כל הקבוצה מתיישרת.
אצלנו בראשון לציון, הכריז הבעלים שאצלו לא יהיו זרים , האם יש הגיון בתפיסה או שכדי לעשות את השדרוג חייבים זר כזה או אחר ?
אם נחזור למשפט האחרון שלי-המועדון, כמובן בהנהגת הבעלים וההנהלה, הבעלים צריכים לדעת לאן הם מכוונים. אם המטרה המוצהרת היא עליית ליגת אז לדעתי יהיה קשה מאוד לעשות את זה ללא זרים כלל. אגב מטרה נעלה לא פחות זה לפתח את השחקן הישראלי ושחקני הבית ואם זו המטרה של ראשון לציון-אז לא להחתים זרים זה אמצעי לגיטימי בכדי לפנות דקות משחק לשחקנים הישראלים/צעירים.
מילה אחרונה לאוהדי הספורט בכלל ולאוהדי הפועל ראשון לציון בפרט לרגל פתיחת עונת הכדורגל.
אני נהנית לעקוב לראות את מה שמתפתח בראשון (ואוהדת שלכם בכדוריד) ואני מאחל בהצלחה לכל קבוצות הספורט ועונה מהנה ומרתקת לכל האוהדים.
צילום : פייסבוק פרטי אושרת עיני .